november, 2019

03nov21:00Allehelgenskoncert - Det Store Mysterium21:00 Entré: Entré: kr. 250,- / studerende kr. 150,- (inklusiv gebyrer)

Info

Mogens Dahl Kammerkor,
Søren Johannsen – orgel, musikere fra DR-symfoniorkestret,
Mogens Dahl – dirigent

Søndag 3. november 2019 kl. 21.00
Christians Kirke, København

PROGRAM

Sven-David Sandström (1942 – 2019): Seventeenth Century Nun’s Prayer (2019) UROPFØRELSE

Per Gunnar Petersson (f. 1954): Libera me (2000)

Olivier Messiaen:
L’Ascension, del 4 (for orgel)
Prière du Christ montant vers son père

Olivier Messiaen (1908 – 1992): O sacrum Convivium (1937)

Gabriel Fauré (1845 – 1924): Requiem (1893)

 

En uropførelse af Sveriges internationalt kendte – og netop afdøde – komponist, Sven-David Sandström, indleder den traditionsrige allehelgenskoncert i Christians Kirke. Som ’composer in residence’ har han stået bag adskillige spektakulære værker skrevet og dedikeret til Mogens Dahl Kammerkor.

Ved denne lejlighed har Sven-David Sandström sat toner til en humør- og visdomsfyldt tekst fra det 17. århundrede, hvori det blandt andet lyder: ’Hold mig nogenlunde omgængelig’. Der er med andre ord lagt op til en aftenstund, hvor den sædvanlige alvor, der knytter sig til menneskets dødsbevidsthed suppleres med en befriende lethed. Skrøbelighed, livsfylde, glæde, latter, sorg: Alt er det en del af det liv, der omkranses – og tilføres mening – af døden.

Den anonyme nonne spidsformulerer sin livsvisdom således i sin bøn:  ’Gør mig eftertænksom, men ikke trist, hjælpsom, men ikke nævenyttig’.

Koncerten rummer musik af endnu en af Mogens Dahl Kammerkors tilbagevendende bidragydere til enseblets nordiske profil: Per Gunnar Petersson har sat musik til en af den katolske kirkes bønner ved kisten, inden der siges et sidste farvel til den døde. ’Libera me’ er standardrepertoire ved Allehelgen i kristne kirker verden over.

Olivier Messiaen var helt til sin død organist i den romersk-katolske kirke. I den sidste del af ’L’ascension’, hvor opstandelsen hyldes, er det Kristus’ bøn til sin himmelske far, der omsættes til klang fra orglets piber. Herefter følger Messiaens storladne fejring af nadvermysteriet, som er det under, der skaber det menneskelige fællesskab. Nu med korets menneskestemmer som formidlere af den religiøse indsigt.

Faurés pragtværk fra 1890 rummer syv satser, hvor fjerde sats, ’Pie Jesu’, er et godt bud på den smukkeste musik, der nogensinde er skrevet. Musikken skaber en tryg forventing om evig hvile med en på én gang overjordisk og såre menneskelig skønhed.

få en uforpligtende snak om dit næste event

Udfyld formularen og vi ringer dig op

X
×
Menu
Ring til os
Program