september, 2020

22sep20:00Den Danske Strygekvartet20:00 Entré: Entré: kr. 395,- / studerende kr. 295,- inkl. gebyrer

Info

Tirsdag 22. september 2020 kl. 20.00
Mogens Dahl Koncertsal

PROGRAM:

W. A. Mozart (1756 – 1791): Strygekvartet nr. 16 i Es-dur, K. 428 (K. 421b)
Dmitrij Sjostakovitj (1906 – 1975): Strygekvartet nr. 10 i As-dur, Opus 118
Henry Purcell (1659 – 1695): Chaconne (arr. B. Britten)
Benjamin Britten (1913 – 1976): Strygekvartet nr. 2 i C-dur, Opus 36

Info

MUSIKKEN:

Tæl med på fingrene straks fra begyndelsen af Mozarts 16. strygekvartet. Efter de første ti toner har Mozart ikke haft én eneste tonegentagelse. Det er næsten som i det 20. århundredes 12-tonemusik, hvor tonegentagelser er luget helt væk på bekostning af sangbarhed og traditionel harmoni. Med den store forskel, at Mozart ubesværet får de mange toner til smelte organisk ind i en lys og let dur/mol-tonalitet.

 

Mozarts geniale leg med 1780’ernes musikalske normer peger på mange måder frem mod langt senere komponisters sprængning af rammerne. Hør fx også hvordan anden sats har passager, der bringer mindelser om romantik a la Brahms.

 

Kvartetten er en ud af seks, som Mozart dedikerede til sin ven og sit store forbillede Haydn. Efter at have hørt kvartetterne i Mozarts hjem, var den 24 år ældre Haydn ikke i tvivl om at Mozart var ’den største komponist han nogensinde havde mødt eller hørt om’.

 

Den smukke og stilfærdige første sats i Sjostakovitjs tiende strygekvartet er bedragerisk: i anden sats brydes idyllen med stor voldsomhed. Tredje sats bringer variationer over et roligt cellobåret tema, men igen brydes der pludselig af – fjerde sats sætter ind med en for Sjostakovitj typisk rytmisk figur. Anapæsten (kort-kort-lang) er en af de tilbagevendende figurer i værket, som ender i samme sarte stemning som vi mødte i åbningen.

 

En chaconne er kendetegnet ved et fast gentaget harmonisk mønster, ofte med en gentaget baslinje. Sådan er det også i Purcells værk, hvor en otte takters baslinje på trods af variationer i midten er det statelige holdepunkt i den uhyre smukke sats, arrangeret for strygekvartet af Britten.

 

Britten elskede sin landsmands musik og hylder ham blandt andet i sin strygekvartet nr. 2, hvor finalesatsen er modelleret over Purcells chaconne. Hos Britten er det tilbagevendende tema ikke 8, men 9 takter og iklædt et tonesprog, der er mere end 200 år nyere. 21 variationer delt i fire sektioner skilles af solokadencer i cello, bratsch og 1. violin.

 

DEN DANSKE STRYGEKVARTET

Den Danske Strygekvartet er velkendt for publikum i Mogens Dahl Koncertsal, som senest havde deres besøg i 2017.

 

Men den grammynominerede kvartet er langt mere end et lokalt, dansk navn. I 2013 – 15 var de udnævnt til ’New Generation Artists’ af BBC, og amerikanske og britiske anmeldere har flere gange fremhævet dem som et af de førende kammermusikensembler i verden. Seneste udmærkelse var udnævnelsen til Musical America’s ’Årets Ensemble’ 2020.

 

’Prism I’ – den første af en række på fem albumudgivelser på legendariske ECM, blev udgivet i september 2018 og fik en grammynominering i kategorien ’Bedste Kammermusik / Small Ensemble Performance’.

 

Siden sin debut i 2002 har Den Danske Strygekvartet ofte været en fornem ambassadør for skandinaviske komponister, fra Carl Nielsen til Hans Abrahamsen samt den nordisk folkemusik. I 2014 udkom albummet Wood Works med traditionel skandinavisk folkemusik. Opfølgeren Last Leaf – udgivet på ECM – blev kåret til et af de bedste klassiske albums i 2017 af NPR, Spotify og The New York Times.

få en uforpligtende snak om dit næste event

Udfyld formularen og vi ringer dig op

X
×
Menu
Ring til os
Program