september, 2019

02sep20:00Truls Mørk, cello og Behzod Abduraimov, piano20:00 Entré: Entré: kr. 395,- / studerende kr. 295,- (inklusiv gebyrer)

Info

Truls Mørk, cello & Behzod Abduraimov, klaver

Program

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827):
Sonate for cello og klaver nr. 1 i F-dur, op. 5 nr. 1
Adagio sostenuto – Allegro
Rondo. Allegro vivace

Sergej Prokofjev (1891 – 1953):
Sonate for cello og klaver i C-dur, op. 119
Andante grave
Moderato
Allegro, ma non troppo

PAUSE

Sergej Prokofjev:
Adagio for cello og klaver

Sergej Rachmaninov (1873 – 1943):
Sonate for cello og klaver i g-mol, op. 19
Lento – Allegro moderato
Allegro scherzando
Andante
Allegro mosso

Info

Celloens mørke klang har en helt særlig plads i hjertet hos mange musikelskere. Med den norske mestercellist Truls Mørk ledsaget af klaverfænomenet Behzod Abduraimov fra Uzbekistan er der en koncertaften i vente, der – som celloens toner – går dybt ind i krop og sjæl.

Truls Mørk har turneret i hele verden og har en imponerende række af roste indspilninger bag sig på selskaber som Virgin Classics, EMI, Deutsche Grammophon, Ondine, Arte Nova og Chandos. De store priser fra Gramophone, Grammy, Midem og ECHO Klassik er fulgt efter i en stadig strøm.

Vidunderbarnet Behzod Abduraimov fra Uzbekistan studerede i USA og er blevet en pianist man ikke kommer udenom: Alle de store orkestre hyrer ham i disse år som et sikkert kort, når det gælder virtuos og original fremførelse af den store klaverlitteratur.

Det er ikke mindst Beethovens fortjeneste, at sonaten for to instrumenter udvikler sig i 1800-tallet – fra at være en klaversonate, hvor celloen ’bare’ spiller det samme som venstre hånd i klaveret. Beethoven udviklede duoen, så begge instrumenter på skift får lov at føre an. De to sonater i opus 5 er komponeret mens Beethoven opholdt sig hos den preussiske konge og dygtige cellist, Frederik Wilhelm 2. Tonen er let og elegant og demonstrerer Beethovens overlegne evne til at variere sit udtryk så hofmusikken bliver andet og mere end underholdning.

Prokofjev besluttede i 1949 at komponere et værk for Mstislav Rostropovitj og Svjatoslav Richter. Prokofjev var udsat for sovjetisk censur, så først i 1951 blev den gribende sonate med dens mørke undertoner udgivet.

I 1945 havde Bolsjojteatret premiere på Prokofjevs ballet Cinderella. Prokofjev benyttede siden sit store talent for transkribering til at lade en adagio fra balletten træde frem som selvstændigt kammermusikværk. Hele celloens udtryksregister tages her i brug i en stærkt temperamentsfuld og ekspressiv sats, som rundes af i en lavmælt slutning.

Efter en depressiv periode gik Rachmaninovs vej tilbage til musikalsk virke over sonaten i g-mol, der også blev det sidste, han skrev i genren. Sonaten er indbegrebet af russisk romantik og gnistrer fra først til sidst af Rachmaninovs mesterlige melodier og forførende klanglandskab.

få en uforpligtende snak om dit næste event

Udfyld formularen og vi ringer dig op

X
×
Menu
Ring til os
Program