Mogens Dahl Koncertsal Logo
INGRID FLITER (piano)
Mogens Dahl

19. november 2023

INGRID FLITER (piano)

Frédéric Chopin: Nocturne i H dur, Opus 9, Nr. 3
Frédéric Chopin: Nocturne i Des, Opus 27, Nr. 2
Frédéric Chopin: Piano Sonate i h-mol, Opus 58, Nr.3
Pause
Robert Schumann: Symphonic Etudes, Opus 13 ( inkl. Posthume satser)

Den argentinske pianist Ingrid Fliter afslutter efterårssæsonen med en koncert med klavermusik af Chopin og Schumann, to af de mest betydningsfulde komponister fra den tidlige romantik.

Hvor Chopin stort set udelukkende skrev klavermusik, skrev Schumann i sine senere år også bl.a. orkesterværker og kammermusik.
Fælles for begge komponister er imidlertid at mange af deres kompositioner for klaver afsøger instrumentets muligheder og begrænsninger. Dette resulter ofte i at deres værker stiller store krav til den udøvende, hvilket aftenens to hovedværker er klare eksempler på.

I Schumanns Symfoniske Etuder udforskes klaverets muligheder nærmest instrumentalt i en række variationer over primært ét tema, medens Chopins tredje og sidste sonate følger en velkendt fire-satset form. De tre sonater er i øvrigt blandt de få værker i flere satser fra Chopins hånd. Langt de fleste af hans værker er såkaldte karakterstykker, som var en meget anvendt én-satset udtryksform i romantikkens klaverlitteratur, og som ofte rummede stor melodisk skønhed, hvilket høres i koncertens to indledende Nocturner.