oktober, 2018

22okt20:0022:00Calidore Kvartetten20:00 - 22:00 Mogens Dahl Koncertsal Entré: Kr. 395 / stud. kr. 295 (inkl. gebyrer)

Info

Calidore Kvartettens ”dybe reserver af virtuositet og uimodståeligt dramatiske instinkt” (New York Times) og ”balance af intellekt og udtryk” (Los Angeles Times) har vundet dem anerkendelser over hele verden. Ensemblet har oplevet en helt enestående prisregn, heriblandt Avery Fisher Prisen og M-prisen på 100.000$, den største pris for kammermusik i verden. Calidore Kvartetten optræder regelmæssigt på de mest prestigefyldte scener – højdepunkter i 2017-18 sæsonen omfattede debuter på Kennedy Center, Alice Tully Hall og BBC Proms samt i Boston, Philadelphia, Paris, Bruxelles, Köln og Barcelona. 

I oktober 2018 kommer deres debutalbum for Signum Records indeholdende musikken i nærværende koncertprogram, som Calidore har givet titlen ’Music and Conflict’. 

Prokofjev blev, mens han opholdt sig i sikkerhed i Naltjik i Kaukasusbjergene under 2. verdenskrig, bedt om at komponere en kvartet inspireret af den lokale folkemusik. Resultatet blev den meget imødekommende strygekvartet nr. 2, hvor træk fra kabardinernes og balkarernes traditioner skinner igennem i melodisk materiale, rytmer og efterligning af klange fra lokale instrumenter i en frugtbar leg med strygekvartettens klanglige udtryksmuligheder.

Tenebrae betyder mørke på latin og er betegnelsen for den romersk-katolske kirkes tidebønner i de tre dage op mod påskedag. Golijov har brugt titlen til et værk, der ifølge ham selv er inspireret af Jerusalems dystre skæbne, men samtidig er en fryd over jordens skønhed – når man betragter den på afstand som en smuk, blå planet. 

Golijov er af jødisk/rumænsk afstamning, men opvokset i Argentina og er i dag bosat i USA. Hans værker spænder vidt fra kammermusik over filmsoundtracks til opera.

Leoš Janáceks Strygekvartet nr. 1 er inspireret af Tolstoys novelle, “Kreutzer Sonaten” fra 1889. I novellen rammes hovedpersonen Pozdnyshevs af jalousi og myrder sin kone. Alt sammen fordi konen indøver Beethovens Kreutzer Sonate med en violinist, der siden også bliver hendes elsker. Kvartetten skildrer det psykologiske drama, der består af konflikter og følelsesmæssige udbrud. Der sker hele tiden noget i musikken: Tema efter tema, klang efter klang bygges der op til et intenst klimaks. De allersidste toner er ikke et brag, men snarere et åbent spørgsmål: Blev konflikten mellem det mandlige og det kvindelige nogensinde løst?

Calidore opfører til slut Mendelssohns sidste kvartet – komponeret til minde om søsteren Fanny. Felix Mendelssohn døde selv et halvt år efter – med denne strygekvartet som et smerteligt smukt sidste værk.

Info

Sergej Prokofjev (1891 – 1953): Strygekvartet nr. 2 i F-dur, op. 92
Allegro sostenuto
Adagio
Allegro

 

Osvaldo Golijov (f. 1960):
Tenebrae

 

Leoš Janácek (1854 – 1928): Strygekvartet nr. 1 “Kreutzer”
Adagio (con moto)
Con moto
Con moto (vivace andante)
Con moto (adagio) – piu mosso

 

Felix Mendelssohn (1809 – 1847): Strygekvartet nr. 6 i f-mol. Op. 80
Allegro vivace assai
Allegro assai
Adagio
Finale: Allegro molt

 

JEFFREY MYERS – VIOLIN, RYAN MEEHAN – VIOLIN,
JEREMY BERRY – BRATSCH, ESTELLE CHOI – CELLO

få en uforpligtende snak om dit næste event

Udfyld formularen og vi ringer dig op

X
×
Menu
Ring til os
Program